I. Matovič: Smer musí ísť na pytačky za KDH a Mostom-Híd

11.03.2012 Bratislava

Bratislava 11. marca (TASR) – Líder strany OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Igor Matovič na margo povolebnej spolupráce povedal, že Smer-SD bude musieť ísť na pytačky v prvom rade za KDH a Mostom-Híd. "Verejne prezentovali, že oni sú ochotní baviť sa so Smerom o nejakej koalícii," uviedol dnes pre médiá s tým, že u jeho strany Fico nemá šancu.

"U nás nie je o čom. My sme od začiatku ľuďom sľúbili, že do žiadnej koalície s Robertom Ficom alebo stranou Smer nepôjdeme, takže nebudeme meniť niečo hneď po voľbách," dodal. Do koalície preto podľa neho Smer-SD bude musieť hľadať iné nevesty. Hoci Matovič verí, že by fungovala aj koalícia niekoľkých strán, obáva sa, že partnera Smer-SD na vládnutie potrebovať nebude. Na hodnotenie budúcej spolupráce chce však počkať do finálnych výsledkov.

Podľa Matoviča je však všetko jasné. „Slovensko čakajú štyri roky rozkrádania, korupcie, zadlžovania našich detí a po tých štyroch rokoch ľudia na Slovensku pochopia, čo je pravá tvár strany Smer,“ dodal. Ak sa strana OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti dostane do opozície, bude podľa slov Matoviča strážiť zlodejov, aby nekradli. „To je naša hlavná opozičná politika,“ dodal predseda pre médiá dve hodiny po polnoci. V strane je podľa neho veľa silných osobností, ktorí sa môžu stať lídrami, bude to iné ako počas minulých dvoch rokov. „Dúfam, že sa tam vytvorí prirodzená autorita a budeme dôstojne hájiť záujmy ľudí, ktorí nás volili.“

Jozef Viskupič pre média dodal, že strana dala bývalým koaličným partnerom päť konkrétnych podmienok. Ak by sa tieto podmienky splnili, OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti si podľa Viskupiča vedia predstaviť takúto spoluprácu. "Uvidíme, o čom sa bude dať rokovať, keď bude konkrétny výsledok," dodal.

Podľa Viskupiča bola predvolebná kampaň veľmi hektická a iná ako v roku 2010. "Aj napriek tomu, že sme sa snažili komunikovať program, nieslo sa to na vlne škandálov a káuz. To, čo platilo v pondelok, už v stredu neplatilo," podotkol s tým, že v mnohých prieskumoch neboli zohľadnené udalosti ako Sasanka a rozpad ich kandidátky.

OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti podľa priebežných neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR získali 8,16 percenta a volilo ich 59.966 voličov. Spočítaných je zatiaľ takmer 42 percent volebných okrskov. Ľudia najviac krúžkovali Igora Matoviča, ktorý dostal zatiaľ 39.433 preferenčných hlasov, ďalej Eriku Jurinovú, Martina Fecka a Jozefa Viskupiča. "Hodnotím to s chladnou hlavou. Postavili sme sa na koniec kandidátky, aby mohol volič rozhodnúť a volič rozhodol," okomentoval Viskupič prekrúžkovanie štyroch členov strany do popredných pozícií.
 

Vyberte región